Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
Objavljeno 26.10.2025
Na 219. srečanju Belvina smo v restavraciji Kult 316 pogledali katera vina predstavljajo najlepša presenečenja leta 2025. Leto je bilo pestro in presenečenj še veliko več kot spodaj.
Srečanje smo pričeli z Dveri-Paxovim DP brut (2014), odlično penino visokih žlahtnih kislin, kot jih premoreta zgolj Šampanja in Anglija in izjemno prijetnim zorilnimi notami. Letošnja najbolje ocenjena penina na Decanterju je s ceno 17,5 €trenutno najbolj »vroča« na slovenskem trgu.
V triu malvazija 2020 iz hiše Jogan, ribolla gialla erigone 2021 iz Vini Noue Marinič ter Verus šipon 2021 ni bilo prav enostavno ugotoviti sorte. Joganovi so za širšo javnost verjetno manj znana klet, njihove malvazije imajo rep in glavo, tale iz letnika 2020, ki se odlično drži, bo zagotovo všeč tistim, ki imajo radi v belih vinih nekaj stika s kožico. Mariničevi so stara vinogradniška družina, njihova rebula erigone 2021prihaja iz vasi Gonjače (I Cru po katastru iz časov Marije Terezije) in ponuja obilo mladosti, prijetno sadno intenzivnost cvetice, ki za rebulo ni običajna, ter prijetno, mehko, skorajda chardonnayjevsko teksturo. Alis Marinič pravi, da sta ključ prešanje celega grozdja ter vretje in enoletno zorenje v neožganih barikih. Verusovci svoja najboljša vina dodatno zorijo in jih čez nekaj let ponudijo pod imenom »izbran letnik« in s primerno višjo ceno. Šipon 2021 s pestro, nekoliko zorjeno aromo je ponovno pokazal, da bo zdržal vsaj dve dekadi. Trio je pospremil goveji jezik z bučnim oljem, mariniran motovilec s praženimi bučnimi semeni.
V paru aromatičnih sort smo poskusili dve letošnji Decanterjevi zlati medalji: zelen 2023 iz posestva Rouna ter Edvard XXI, Edvard Wines za katerim se skriva renski rizling. Odličen, nenavadno poln zelen je navdušil veliko večino občestva, polno, dozorel renski rizling izpod rok Gregorja Mikuža (M-enostavno dobra vina), pa je prepričal specialiste za rence.
Sledil je trio belih vin, kjer zorenje v lesu predstavljajo del arome vina, četudi na diskreten, zelo prefinjen način. Pinela preske 2024 iz Guerile nam pokaže novo dimenzije sorte, ki ima, zelo podobno kot chardonnay, veliko obrazov. Da, lahko bi mu rekli vipavski chardonnay. Chardonnay 2023 iz kleti Ana selection avtorja Petra Gönca je izjemno resen chardonnay, pridelan v burgundski maniri, ki prepriča v ustih in postavlja letvico za štajerski, pa tudi slovenski chardonnay še više. Aromatični in karakterni Parcele alto 2021 iz Albiane je vrhunska zvrst iz Dolenjske, ki temelji na zelenem silvancu ob spremljavi laškega rizlinga in chardonnayja s ščepcem sauvignona za začimbo. Všenat zelje z rdečo postrvjo, smetanova redukcija z drobnjakovo emulzijo je bila odlična spremljava.
V paru modra frankinja 2021 iz hiše Miro vino ter črna rebula signature 2022 iz hiše Nebo ni bilo lahko določiti sorte. Mirotova modra frankinja pridelana s prešanjem celega grozdja, kratko, nežno maceracijo in zorenjem v rabljenih sodih ponuja pri nas redko videno živahnost, pestrost in pikantnost. Slog, ki je zaenkrat bliže vinskim kritikom in kupcem v »high-end« restavracijah, slovenski vinoljubi pa se na tovrstno živahnost še navajajo. Zorenje v lesu je ne samo ohranilo, ampak še nadgradilo pikantnost in karakter črne rebule aka pokalca. Tovrsten slog je novost na našem trgu, v hiši Nebo pa so poskrbeli za visoko kakovost. Pospremili smo ju z letečimi žganci (ocvrta piščančja bedra), praženim krompirjem s suhim sadjem, ter okisanim korenjem ter omaka pinjenca.
V zadnjih paru sta si stala nasproti dve rdečini, prejemnici zlatih Decanterjevih medalj. A plus rdeče 2019 ter novost capo d'Istria 1072 letnik 2022 iz Vinakopra. A plus je z letnikom 2019 naredil slogovni preskok iz domene moči in potentnosti v domeno elegance, prva rdeča zvrst (35 % shiraz, 35 % merlot, 10 % cabernet franc, 10 % cabernet sauvignon, 10 % refošk) iz linije capo d'istria, za katero grozdje prihaja zgolj iz njihovega najboljšega vinograda Debeli rtič, pa je samo potrdil, da pri nas tudi velike pridelujejo velika vina.
Za vino večera je občestvo izbralo A plus rdeče 2019 iz kleti de Baguer, med belimi je največ simpatije prejela pinela preske 2024 iz Guerile.
Vsa vina smo poskusili na slepo. Veliko smo se naučili in občinstvo Belvina je potrdilo, da je bilo veliko presenečenj. In veliko novega!
Robert Gorjak
S prijavo na novice boste redno obveščeni o najnovejših aktivnostih in tečajih Belvin vinske šole.
© 2025 Belvin. Izdelava spletne strani Tritim spletna agencija | Oblikovanje Medias kreativ