Ujemanje vina in hrane

Vsebina
  • Nekaj uvodnih besed o tem, kdo in kaj je somelje, kaj je njegovo poslanstvo.
  • Kaj je poroka med hrano in vinom in kaj ločitev. Učili se bomo tudi na napakah.
  • Spoznali bomo temeljna načela spajanja hrane in vina; kdaj je zaželena kontrastnost in kdaj skladnost.
  • Kaj pomeni tradicionalno, kaj poetično in kaj logično spajanje hrane in vina.
  • Grafični prikaz harmonije med sestavinami jedi in vini je najbolj nazoren. Spominja na pajkovo mrežo!
  • Ne bomo se zadovoljili s štirimi osnovnimi okusi, ampak bomo šli še naprej, do petega in celo šestega.
  • Čemu lahko pripišemo vlogo »bleferja«, kateri grižljaji nas lahko zavedejo, kaj sploh ne gre skupaj?
  • Aperitiv: solo ali z …? Suho vino ali penina? Za dobrodošlico šilce žganega?
  • Hladna predjed je denimo klasični suhomesnati narezek z vsiljivci. Kakšno vino bomo dali poleg?
  • Za toplo predjed bomo izbrali testenine v različnih izvedbah. Bo vsem kos eno samo vino?
  • Glavna jed je seveda mesna: klasična svinjska pečenka, biftek s poprom, divjačina v pikantni omaki. Se bo zraven bolje podalo belo ali rdeče?
  • Ribe morajo plavati tudi v vinu, a glej, tu se včasih srečamo s kovinskim okusom. Zakaj?
  • Siri so lahko zalo različni, prav tako vina, ki se podajo k njim.
  • S sladicami bo pa križ, če nimamo zelo sladkega vina. Drži ali ne drži?
  • Sestavili bomo slavnostni menu in pripravili še pogrinjek.
Predavatelj
  • Jože Rozman
Trajanje
  • 8 šolskih ur (2x4 ure) v popoldanskih urah: od 18. do 21.15 ure.
Kdaj in kje
  • Ljubljana: Restavracija Maxim ali Romansa
Registracija
Seminar Količina Cena

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Bodite seznanjeni!

S prijavo na novice boste redno obveščeni o najnovejših aktivnostih in tečajih Belvin vinske šole.

Darilni bon Darilni bon