Ujemanje vina in hrane

Namen delavnice je v enem popoldnevu podrobno predstaviti osnovne spajanje vina in hrane. Delavnica je namenjena tako začetnikom kot poznavalcem, ki bi radi dodatno poglobili svoje znanje ujemanja vina in hrane. 

V teoretskem delu se bo predstavilo pomen ujemanje vina in hrane. Stare trende in aktualno dojemanje spajanja. Podrobno se bomo dotaknili posameznih komponent vina in hrane ter njihove soodvisnosti. Podrobno bo predstavljen model spajanja vina in hrane, ki temelji na teži in glasnosti vina in hrane. V praktičnem delu bodo udeleženci tudi sami poskusili posamezne primere spajanja vina in hrane.

Trajanje: 4 šolske ure + 15 minut odmora (skupaj 3 ure in 15 minut)

 

Teoretski del 

Uvod

  • Predstavitev delavnice
  • Zakaj vino in hrana
  • 1 +1 = 3
  • V iskanju perfekcije/ne bodimo bolj papeški od papeža

Obisk restavracije

  • Vloga sommeliera
  • Degustibus non est dispuntadum
  • Kako izbrati pravilno vino
  • Linearnost spajanja

Včerajšnje dojemanje razumevanje spajanja vina in hrane

  • Zgodovinski razlogi ujemanja vina in hrane
  • Način življenja
  • Stara pravila – belo meso belo vino/rdeče meso rdeče vino
  • Ujemanje vina in hrane kot abstraktna umetnost
  • Pivo/čaji/sake/brezalkoholni koktejli/kava

Razumevanje vina – glavni atributi vina

  • Kako okušamo vino
  • Kislina, alkohol, sladkor
  • Tanini, zorenje v lesu
  • Ponazoritev praktičnih primerov vpliva atributov vina na hrano

Predstavitev teoretskega okvira ujemanja (teža in glasnost) pri vinu

  • Kaj je teža vina
  • Kaj je glasnost vina
  • Sorte vina glede na težo in glasnost
  • Slog vina glede na težo in glasnost

Praktični del: degustacija dveh vin

  1. Tiho/lahko – belo vino (laški rizling ali rebula ali šipon)
  2. Glasno/težko – rdeče vino (polno rdeče vino, ki je zorelo v lesu)

Razumevanje hrane – glavni atributi hrane

  • Osnovni okusi (slano, sladko, kislo, grenko, umami)
  • Sestavine
  • Tekstura in temperatura
  • Metode kuhanja
  • Omake in dodatki
  • Ponazoritev praktičnih primerov vpliva hrane na vino
  • Klasični problemi pri spajanju z vinom

Predstavitev teoretskega okvira ujemanja (teža in glasnost) pri hrani

  • Kaj je teža hrane
  • Kaj je glasnost hrane
  • Kar raste skupaj gre skupaj - praktični primeri

 Praktični del

V prvi delavnici bomo ujemali vino in hrano glede na težo in glasnost vina ter težo in glasnost hrane ter preverili vlogo kisline in masti.  

  • Dunajski zrezek
    1. Dodatek limona
    2. Dodatek majoneza
V drugi delavnici bomo ujemali vino in hrano glede na različne načine priprave zrezka in različno močne omake ter se soočili s težo in glasnostjo vina glede na težo in glasnost krožnika ter preverili posamezne komponente in vlogo, ki jo igrajo pri spajanju. (kislina, tanini, alkohol, aromatika).  
  • Goveji zrezek - pečen na tri načine – rare/medium/well done
    • Dodatek omaka: Demi-glace (na tri načine nežna/srednje močna/močna)
Pridružite se delavnici in odkrijte, kako preprosto lahko postane ujemanje vina in hrane prava veščina. Pridružite se nam in okusite razliko.
Registration
Certification Quantitiy Price
Ujemanje vina in hrane, november 2025
110,00 €

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Don’t miss news from the Belvin Wine School.

By subscribing to the news, you will be regularly informed about the latest activities and courses of the Belvin Wine School.

Gift voucher Gift voucher

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti