Novice

Ostanite obveščeni

Great Slovenian White Blends tasting

Novice

Great Slovenian White Blends tasting

Objavljeno 04.11.2021


Slovenian white blends are among the most intriguing wines in the country. They very often stay at the very top of the winemaker’s pyramid and winemakers usually charge the premium for them, especially in Primorska region. Traditionally blends were, and many still are, entry level wines. It was varietal wines where wineries were seeking its tops. On the continent in Podravje and Posavje regions this is still the case. However, some exciting blends are created here too, using both local (Furmint, Welschriesling) and international grapes such as Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling. Touch of Traminer or Muscat might be used as well.

7. mednarodni salon prestižnih vin DECANTERJEVI NAGRAJENCI 2021

Novice

7. mednarodni salon prestižnih vin DECANTERJEVI NAGRAJENCI 2021

Objavljeno 08.09.2021


Belvin, vinska šola je včeraj na gradu Fužine v Ljubljani organizirala 7. mednarodni Salon prestižnih vin Decanterjevi nagrajenci 2021. Predstavilo se je 31 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine z 84 vzorci. Strokovni javnosti in obiskovalcem so bila na voljo izključno vina, ki so bila letos ali v prejšnjih letih nagrajena na londonskem DWWA, Decanter World Wine Awards, najpomembnejšem, največjem in najkredibilnejšem vinskem ocenjevanju na svetu.

Mednarodni salon prestižnih vin v Ljubljani

Novice

Mednarodni salon prestižnih vin v Ljubljani

Objavljeno 02.09.2021


V torek, 7. septembra, bodo na Fužinskem gradu na svoj račun prišli vinski sladokusci. Vinska šola Belvin bo organizirala 7. mednarodni salon prestižnih vin Decanterjevi nagrajenci 2021. Predstavilo se bo okoli 30 vinarjev.

Rezultati ocenjevanja Decanter World Wine Awards 2021

Novice

Rezultati ocenjevanja Decanter World Wine Awards 2021

Objavljeno 07.07.2021


Vprašanje, ki je te dni vršalo po slovenski vinski sceni, se glasi: Kateri slovenski vinarji so prejemniki nagrad na svetovno najpomembnejšem vinskem ocenjevanju, londonskem Decanter World Wine Awards, in kdaj jih bo moč okusiti?

Steven Spurrier 1941-2021

Novice

Steven Spurrier 1941-2021

Objavljeno 09.03.2021


Bilo je februarja 1999 v Toskani, v vasici Strada in Chianti. Na dogodku L'Anteprima Chianti Classico, Vino Nobile Montepulciano se je zbrala lepa četica vinopiscev iz vsega sveta. Dogodek sem obiskal drugo leto zapored ravno sem se spraševal, kako pomemben je sploh ta dogodek v svetovnem merilu, saj za nobenega od prisotnih vinopiscev pred tem še nisem slišal. Med pokušino enega izmed chiantijev je v sobo stopil Steven Spurrier...

ONLINE izvedbe seminarjev

Novice

ONLINE izvedbe seminarjev

Objavljeno 29.11.2020


Kako potekajo ONLINE seminarji?

Robert Gorjak

Novice

Robert Gorjak

Objavljeno 29.11.2020


diploma WSET

Robert Parker, Decanter man  of the year

Novice

Robert Parker, Decanter man of the year

Objavljeno 20.08.2020


Read Andrew Jefford's extended, in-depth interview with Robert M. Parker Jr, this year's Decanter Hall of Fame laureate...

177. srečanje Belvina - Zvezde in presenečenja Balkana

Novice

177. srečanje Belvina - Zvezde in presenečenja Balkana

Objavljeno 19.06.2020


Ljubljana, Romansa 24. september ob 19.00

177. srečanje Belvina - Zvezde in presenečenja Balkana

Objavljeno 19.06.2020

Ljubljana, Romansa 24. september ob 19.00

Pred nekaj dnevi smo v Vinskem klubu Belvin, ki je začel sejo januarja 1999, imeli priložnost oskusiti izbor balkanskih vin. Osredotočili smo se na Srbijo in Makedonijo, čeprav bi vsaka od teh držav lahko bila sama tema.

To je bila 177 edicija Vinskega kluba Belvin, sodelovalo pa je 43 gostov.

Začeli smo z zelo mediteransko 2019 Rose, Hilandar Wines, ki je bila prava vserounder. Sledil mu je rahlo drveči, a poživljajoči 2018 Grašac (Laški Rizling, Graševina, Welschriesling), Vinarija VINUM -najbolj osvežujoče vino večera in dokazujejo, da si ta sorta res zasluži kanček več pozornosti. Sledila sta dva velika belca - 2017 Beli Pinot, Vinarija Zvonko Bogdan nas je presenetil s svojo kislostjo in odlično kondicijo, medtem ko je 2016 Chardonnay ′′ S ", Vinska kuća Kovačević je bil primer, kako klasičen stil polnega telesa chardonnay je treba narediti. Tukaj ni kompromisov. Odhajamo v rdeče, kjer smo z razlogom pričakovali nekaj velikih stvari in ne govorimo o super težkih stekleničkah, ki so se včasih počutile skoraj kot da bi nosile magnum. 2015 Prokupac, Vinarija Doja
je bil dober, čeprav precej zrel. 2017 Pikanten in zrel, eleganten 2017 Momentum Cabernet Sauvignon, Veritas Winery je bil prvi dokaz, da se sorte Bordeaux v delih Srbije res počutijo kot doma. 2017 Ergo red (mešanica Prokupac, Merlot in Cabernet Sauvignon), TemeT je bil zame morda najbolj prijazno in pitno vino večera. Osebno mi je bila všeč njena eleganca - človek z lahkoto dokonča steklenico in uživa. Po drugi strani pa je 2016 Kremen Kamen Cabernet Sauvignon, Matalj Vinarija-Negotin a DWWA 2020 Gold, pokazal kompleksnost, čvrsto strukturo toplega podnebnega kaberneta. Klet tega! Polno telo in toplo 2017 Barovo rdeče, Tikveš Winery-Vinariǰa Tikveš iz Vranca in Kratošije (aka Zinfandel) je pokazal obilo zorenja s temno češnjo in marmelado. Nadmorska višina 700 m je ohranila kislosti lepo uravnotežene. Zaklad! DWWA 2019 zlata medalja 50%50 Cab-Merlot mešanica 2017 Icona Campana Rubimus, Zvonko Bogdan je bilo najbolj intenzivno in kompleksno vino večera. Po tem bi se večina vin borila, da bi jih okusili, ne pa koncentriranega 2015 Cabernet sauvignona, Vinarija Jungić. Lansko srebro, letošnje zlato je pokazalo pravi razred in bilo morda največje presenečenje za večino gostov. Vedeli smo, da Hercegovina dela resna vina, ampak Bosna? No, pa so! 2015 Stari Manastir, Hilandar, ki so ga naredili srbski duhovniki na srbskem ozemlju v Grčiji, je bil naklonjen toplini in zrelosti. Vranec ali Vranac, odvisno od države, v kateri raste, je eden najbolj pohvaljenih rdečih v regiji. Zelo podoben žrebcu. Ena neukročena! 2015 Terroir Vranec Grand Reserva, Chateau Kamnik Winery jih ima nič manj kot 16 %, a ne kaže nobenih jasminov. Nekaterim je všeč na veliko in tega ni bilo ubranih bližnjic. Bilo je najboljše makedonsko vino na nedavnem The Balkans International Wine Competition and Festival, ki je resno tekmovanje v vinu.

Glasovanje za najboljša vina večera je dalo naslednje:
1. 2015 Terroir Vranec Grand Reserva, Kamnik
2. 2015 Cabernet sauvignon, Jungić
3. 2017 Momentum Cabernet Sauvignon, Veritas
4. 2016 Chardonnay « S », Kovačević
4. 2017 Barovo Red, Tikveš
5. 2017 Ergo rdeč, pogreb

Mnoge od teh steklenic niso poceni in niso preprosta razprodaja države izvora. Kljub temu kažejo česa so sposobne te države. Če izbiramo pametno, se bo radoveden in odprtega uma vedno zabaval ob obisku Srbije, Severne Makedonije in ja, hvala Jungić tudi Bosne!

Dogodek bi bilo nemogoče organizirati brez:
Igor Luković, ki je pomagal pri izbiri vin, je organiziral nekaj odličnih vzorcev, na samem dogodku pa je bil tisti večer vključen prek Viberja.
Velika zahvala gre tudi Gordani Rađenović in Milanu Rađenoviću (Vinoteka Balkanika), ki sta prijazno poskrbela za nekatera vina svojega portfelja in
Mabat Int. ki so prijazno organizirali dostavo vin, ki jih predstavljajo v Sloveniji. Velika zahvala tudi vsem sodelujočim vinarjem.

Vedeli smo, da se na Balkanu odvija veliko razvoja, a smo kljub temu presenečeni nad številnimi vini. Veselim se prihodnosti teh vin.

Podarite
čudovito darilo

Naš cilj je razvijati ter izvajati kvalitetne in zanimive tečaje, delavnice ter degustacije namenjene profesionalcem iz vinske panoge, kakor tudi ljubiteljem, ki želijo razširiti svoja vinska obzorja.

Bodite seznanjeni!

S prijavo na novice boste redno obveščeni o najnovejših aktivnostih in tečajih Belvin vinske šole.

Darilni bon Darilni bon