Konec oktobra smo v Kultu316 na 209. srečanju Belvina pokusili 13 izbranih slovenskih rdečin. Poudarek je kakopak na izbranih. Namerno smo izpustili dobre stare ali nove klasike kot so veliko rdeče, teodor rdeče, stara brajda, carolina rdeča, epoca rdeče, modri pinoti iz hiše Tilia, santomasove rdečine, Frešerjev modri pinot, Šukljetova vrbanjka… Kakšno klasiko smo vseeno vključili, še raje pa smo šli iskat izven njih.
Glavna sorta slovenskih rdečin? Merlot, kakopak, saj so prevladovala so vina iz Brd in Vipavske doline. Poskusili smo še sortni modri pinot, modro frankinjo, merlot, cabernet franc ter cabernet sauvignon. V zvrsteh pa še barbero, syrah, rebo ter zinfandel.
Naš stalni obiskovalec, Marko Prpič, je občestvo Belvina izzval s tezo: "Vsi, ki pijejo slovenska rdeča, se mi smilijo." V tezi je seveda veliko soli. Velika večina slovenskih rdečin trpi zaradi surovih taninov ter premočnih ekstrakcij. Upravljanje s tanini je obrtno znanje, kjer imajo slovenski vinarji še vedno veliko rezerve.