208. srečanje Belvina - Sauvignon

Event description

Dragi ljubitelji vina,

sauvignon, Angleži ga imenujejo Sauvignon Blanc, sodi med najbolj priljubljene sorte na svetu. Samo zloglasni chardonnay je pred njim po posajenih hektarjih. OK, tukaj je še neumorni airen, ki pa večinoma konča kot Brandy de Jerez in daje zelo skromna vina. Saj veste, sauvignon daje vina, ki so aromatična, in jih pogosto opišemo, da dišijo po bezgu, zeleni papriki, senu, listu paradižnika, zeliščih – suhih in svežih. Tu sta še obvezni limona in limeta ter nekoliko kontroverzni »mokri kamen«. Kadar sauvignon raste v nekoliko bolj topli, bolje rečeno zmerni klimi, saj v topli klimi ni kaj prida, lahko v aromi najdemo tudi tropske sadeže predvsem pasijonko in mango. Sorta s takšno popotnico ima nedvomno atribute, ki osvajajo. Kako to, ali res zaradi zelene paprike in bezga? Špekuliramo lahko, da tudi zato, ker ponudi »takojšnje zadovoljstvo«. Prijetno diši in pivcu povrhu še poboža ego, saj slednji lahko zelo uspešno izvede sortno prepoznavo. Nova Zelandija je pri vzponu priljubljenosti sauvignona odigrala odločilno vlogo in jo s 25.000 posajenimi hektarji igra še danes. A četudi večina grozdja sauvignon konča kot prepoznavni in dišeči, a žal zgolj generični »sovinjon«, sauvignon zmore bistveno več kot mu običajno pripisujemo! Odlično se stara, odlično pokaže poreklo, prav lepo se znajde v lesenih sodih različnih formatov, ponudi pa karakter, ki je lahko presneto kompleksen.

Da bi videli, kaj sorta vse zmore, tako pri nas kot po svetu, bomo za 208. srečanje pripravili odlično slovensko reprezentanco, ki bo skupaj z mednarodnimi zvezdami iz Nove Zelandije, Francije, Čila, Avstrije in Južne Afrike odigrala prijateljsko tekmo. Na srečanjih Belvin sicer vedno razglasimo zmagovalca, a resnični zmagovalci so Belvinovci, ki si z vsakim srečanjem nekoliko razširijo obzorja in najdejo nove favorite za svoje vinske avanture.

Lepo povabljeni, sauvignon se zdi kot odlična tematika za prve pomladanske dni. Odlično bo!

Srečanje bodo spremljali trije odlični krožniki Saša Topreka, ki nas vedno znova prijetno preseneča.

When and where
18. april 2024 ob 19.00

Kavarna Sputnik, Tržaška cesta 128, Ljubljana

Vstopnina: 70 €

RAZPRODANO, čakalna lista na info@belvin.si
Event registration
Event Quantitiy Price

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Don’t miss news from the Belvin Wine School.

By subscribing to the news, you will be regularly informed about the latest activities and courses of the Belvin Wine School.

Gift voucher Gift voucher