207. srečanje Belvina – Modri pinot

Event description

Drage vinoljubke, dragi vinoljubci,

pri modrem pinotu ni nikoli po sredi. Ali je, ali pa ni. Ali uspe, ali ne uspe. Ali ga imate radi ali pa ne. Gotovi ni za začetnike. Ne premore »forze«, ki jo velikokrat iščejo prav slednji.

Ideja modrega pinota je delikatnost, finesa. V cvetici pričakujemo precizen preplet rdečkastih sadežev. Če je klima hladnejša bodo bolj na sveži strani, če je klima zmernejša se jim bodo pridružili temno rdeči sadeži, tudi kakšen črn sadež ali odtenek kuhanega. Nov les modremu pinotu ustreza, a z njim je potrebno ravnati nadvse previdno, da ne nadvlada precizne aromatike in da se z njo zlije v homogeno celoto. V ustih pričakujemo visoko ali vsaj višjo mero kislin. Taninov ne bo veliko, a najboljši primerki premorejo smel taninski oprijem. Če ga ni, nekaj manjka.

Burgundija je, razumljivo, prvi ime, ko pomislimo na modre pinote. Nekateri med njimi so žal postali božjastno dragi, a odličnost je še vedno dosegljiva. Dano nam bo sprehoditi se po celotni lestvici Burgundije začenši z Bourgogne AOC, preko takšnega z imenom vasi, z nami bo tudi burgundec s statusom premier cru in kot se za srečanje Belvina spodobi, privoščili si bomo tudi takšnega z nazivom grand cru!

Ob bok jim bomo postavili odlične primerke iz Nove Zelandije, Čila in ja, prav ste prebrali, Nemčije!

In seveda si tovrstnega srečanja brez izbrane slovenske zasedbe ne znamo predstavljati. Odlična bo!

Sovoditelj srečanja bo Matjaž Lemut iz hiše pinotov in možakar, ki je delno soodgovoren za kakovost in slog modrih pinotov pri nas. Njegov projekt Modri-Les Noirs zadnjih nekaj let uspe na enem mestu zbrati ljubitelje in poznavalce modrega pinota, ki skupaj razdrejo marsikatero modro.

Dame in gospodje, vsi vektorji kažejo na to, da se nam obeta res zanimiv večer modrih pinotov, ki se ga velja udeležiti. Vljudno vabljeni!

Vidimo se na 207. srečanju Belvina, ki ga bodo pospremili trije odlični krožniki izpod rok chefa Saša Topreka.

When and where
21. marec 2024 ob 19.00

Kavarna Sputnik, Tržaška 128, Ljubljana

Vstopnina: 85 €

RAZPRODANO (Čakalna vrsta na info@belvin.si)
Event registration
Event Quantitiy Price

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Don’t miss news from the Belvin Wine School.

By subscribing to the news, you will be regularly informed about the latest activities and courses of the Belvin Wine School.

Gift voucher Gift voucher