206. srečanje Belvina - Soočenje chardonnayjev

Event description

Drage vinoljubke, dragi vinoljubci,

 

naš svet premore prav lepo število sort vinske trte. Preko 10.000 naj bi jih bilo. Takšnih, ki so ekonomsko pomembne je, seveda, precej manj. Jancis Robinson, MW jih v svojem monumentalnem delu Wine Grape obravnava natanko 1368.

Nekatere izmed teh sort, tudi zelo pomembnih, so lokalnega značaja. Recimo tempranillo. Iberski polotok in pika. Tudi laški rizling sodi v to kategorijo. So pa sorte, ki imajo svetovni potni list, saj jih najdemo po vsem svetu.

Chardonnay, sauvignon, renski rizling, semillon, merlot, cabernet sauvignon, modri pinot, syrah…. Sem katero, razen garnache, izpustil?

Čemu tak uvod?

Zato, ker bodo zgornje sorte rdeča nit naših Belvinovih srečanja v letih 2024 in 2025. Vmes bomo seveda tu in tam odšli še kam drugam, tudi v kakšno regijo – napovedujemo Riojo in Madžarsko, in še kam. A, kot rečeno, rdeča nit bodo mednarodne sorte, še posebej tiste, ki jih uspešno gojimo tudi pri nas.

 

Pričeli bomo z alfo in omego belih sort – chardonnayjem. Svet chardonnayjev je izjemno pester, zelo veliko eminentnih svetovnih vinskih regij ali celo držav se ponaša s chardonnayjem, mi se bomo podali na naslednjo pot.

Dodobra se bomo sprehodili po Burgundiji – od Chablisa na severu preko Cote d'Or pa vse do Pouilly Fuisséja na jugu Burgundije, izbrali slovensko »reprezentanco«, za popolnejšo sliko pa bomo dodali še predstavnike Novega Sveta.

Spoznali bomo kako se obnaša v hladnih klimah in kako v toplih. Kje so najboljši? Se sliši obetavno?

 

Če da, potem se vidimo na 206. srečanju Belvina, ki ga bodo pospremili trije odlični krožniki izpod rok chefa Saša Topreka.

 

Se kmalu vidimo!

 Robert Gorjak

 

 P.S.

Zabeležite si še naslednje datume:

  • 21.3.2024
  • 18.4.2024
  • 23.5.2024
  • 19.6.2024
When and where

1. februar 2024 ob 19.00

Kavarna Sputnik, Tržaška 128, Ljubljana

Vstopnina: 75 €

Event registration
Event Quantitiy Price
206. srečanje Belvina - Soočenje chardonnayjev
75,00 €

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Don’t miss news from the Belvin Wine School.

By subscribing to the news, you will be regularly informed about the latest activities and courses of the Belvin Wine School.

Gift voucher Gift voucher