202. srečanje Belvina - Čudoviti svet malvazij

Event description
Ste z mislimi tu in tam še vedno na toplem morju? Potem bo tema 202. srečanja Belvina ravno prava.

Malvazija je tiha voda, vsaj v Sloveniji. No, bodimo natančni, istrska malvazija – ni pač vsaka malvazija že kar istrska. Nihče ji pri nas ne izreka prav velike hvale in je ne postavlja na piedestal. Istrani jo sicer rado okličejo za kraljico svojih vinogradov, a ve se kdo je kralj. V Brdih je ni čez rebulo, v Vipavi bodo prej stavili na zelen in pinelo, tudi na rebulo.

A podatki so neizprosni. Medtem ko so se vinogradniške površine v zadnjih osmih letih skrčile za 10%, se je površina z istrsko malvazijo posajenih vinogradov povečala za 10%. Ja, istrska malvazija je peta najbolj sajena sorta v naših vinogradih. Še malo in je bo več kot 1.000 ha in morda celo prehiti sauvignon, če bo šlo tako naprej! Če vemo, da je je v Brdih 50% več kot leta 2015, potem bo nekaj na njej. Brici imajo presneto dober nos za trende.

Na Hrvaškem je nekoliko drugače. Tam je že vsaj dve dekadi zvezda št. 1 in z naskokom najbolj sajena sorta Hrvaške Istre. Tam je dejansko kraljica.

Nekoč garancija za glavobol, danes kraljica. Kaj jo dela tako priljubljeno? Mila kislina, ravno pravšnja aromatična intenzivnost ter tekstura, ki ponudi prijeten oljnat otip so njeni močni aduti. Njena močna karta je tudi slogovna raznovrstno. Lahko je mladostna in igriva, lahko je dalj časa zorela v lesenih posodah tudi z novimi bariki se zna spopasti. Ja, tudi na oranžno gre lahko, pa tudi kot sladko ali peneče se vino se kar dobro znajde. In ja, lahko celo zaneti diplomatski spor med dvema državama! Vse to je istrska malvazija.
 
No, mi bomo igrali povezovalno in v goste povabili predstavnike Vinistre, najbrž najbolj uspešnega vinskega konzorcija na Balkanu, ki vedo o istrski malvaziji vse in še več. S seboj bodo prinesli tudi nekaj klasičnih vzorcev, katerim bomo dodali istrske, vipavske pa tudi briške primerke istrske malvazije. Se nam bo še bolj prikupila?

202. srečanje Belvina bo pozdrav poletju in obenem pozdrav novi lokaciji Belvinovih srečanj.  Premierno bo potekalo v restavraciji Sputnik, kjer se je njihov kuhar, nedavno nazaj vrnil iz znane francoske kuharske šole Cordon Bleu. Kakšnih vragolij so ga naučili Francozi?
 
Dobrodošli, čudoviti svet istrskih malvazij nas čaka, da ga raziščemo!
When and where
  • četrtek, 21. septembra 2023 ob 19.00

  • Kavarna Sputnik, Tržaška 128, Ljubljana

  • Vstopnica: 55 €
Event registration
Event Quantitiy Price
202. srečanje Belvina - Čudoviti svet malvazij
55,00 €

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Don’t miss news from the Belvin Wine School.

By subscribing to the news, you will be regularly informed about the latest activities and courses of the Belvin Wine School.

Gift voucher Gift voucher