204. srečanje Belvina - Južna Afrika

Opis dogodka

Kako vem, da je reportaža iz neke vinske regije res dobra? Če mi zamika, da bi tja odpotoval kar sam...

Južnoafriška republika ni zgolj izjemno čudovita dežela. V dobrih 350 letih, odkar na tem koncu sveta pridelujejo tudi vina, je postala ena najbolj vznemirljivih pridelovalk vin na svetu.

Ja, 350 let …, in vendar se zdi, da se je vse skupaj šele pričelo. Hitrost sprememb, ki se odvijajo v zadnjih nekaj letih je bliskovita. Nekatere klasike seveda ostajajo, a pojavljajo se nove uspešne zgodbe, nekatere so že postale nove klasike.

Imel sem srečo, da sem to deželo letos obiskal kar dvakrat, obakrat z odlično skupino vinskih navdušencev, ki so bili pripravljani tako na novosti kot na klasike.

V 204. srečanju vam želimo predstaviti del tega, kar Južna Afrika danes nudi in vam obenem vzpodbuditi apetite, da pričnete še sami raziskovati, kaj vse je mogoče najti na samem jugu afriške celine v neposredni okolici krajev Cape Town in Stellenbosch.

Večer z vini Južne Afrike bomo pričeli z izvrstnim penečim vinom iz hiše Graham Beck, nadaljevali s sauvignonom iz Durbanvilla, ki obljublja dolgoživost, chenin blancom iz kultne hiše Davida & Nadia. Verjemite, pol srečanja, ah, kaj pol, celotno srečanje bi lahko posvetili tej sorti, ne da bi posegli po tistih iz Loare. Obljuba za leto 2024 – vključno s tistim iz Loare!

Bele zvrsti so močna zgodba J. Afrike. Gotovo bolj po kakovosti, kot po količini. Ena bo na osnovi, ja uganili ste, sorte chenin blanc, druga bo dokaj nova zgodba – na temelju sorte semillon. Ja, malce se bomo dotaknili bordoškega sloga belih vin.

Z nami bodo tudi institucije – Hamilton Russell, Kanonkop in Boekenhoutskloof. Hamilton Russell je postavil na zemljevid južnoafriški modri pinot in chardonnay, Kanonkop in pinotage sta skorajda sinonima, Boekenhoutskloof pa je pojem za vrhunske syrahe.

Seveda ne bo šlo brez polnokrvne bordojske zvrsti.
Pestro bo, na mizi bodo zgolj vina iz premijskega razreda.
Bo po 204. srečanju tudi koga od vas zanimalo, da se malce bolj poglobi v Južnoafriška vina? Nekateri ste to že storili!
Vina bodo spremljali trije krožniki chefa Saša Topreka.

Vstopnina: 80 €.
Kdaj in kje
Kavarna Sputnik, 23. november 2023 ob 19h


RAZPRODANO... prijave na čakalno listo zbiramo na info@blevin.si
Prijava na dogodek
Dogodek Količina Cena

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Bodite seznanjeni!

S prijavo na novice boste redno obveščeni o najnovejših aktivnostih in tečajih Belvin vinske šole.

Darilni bon Darilni bon