199. srečanje Belvina - Čile

Opis dogodka

Dragi ljubitelji vina,

Čile je nemirna vinska država, dinamična. Spremembe so stalnica.

Če so v 90. letih prejšnjega stoletja pokazali Evropejcem in trgu, da lahko pridelajo velike količine dobrih poceni vin, ki jih odlikuje višja alkoholna stopnja predvsem pa zelo lepa sadnost in odlična vrednost, potem so v zadnjem času barko usmerili v povsem druge vode.

Carmenere, sorta ki izhaja iz Bordeauxa, in za katero so včasih v Čilu mislili, da je merlot, se kaže v novi luči. Od leta 1994, ko so na steklenico prvič napisali carmenere, pa do danes, so ga dodobra spoznali. Vedo, da pozno dozoreva in odlična sorta je. Pa naj gre za vina osnovnega razreda ali premium primerke.

Vse bolje poznajo in definirajo mikro klime. Če so regije nekoč poimenovale po političnih regijah, danes nastajajo novi okoliši, ki nosijo specifična, vinska imena. Hladne ali hladnejše lege, največkrat zaradi bližine Pacifika so vse pomembnejše. Sauvignoni, chardonnayji, modri pinoti, pa tudi syrahi iz teh koncev ponujajo povsem novo ekspresijo.

Na jugu so na novo odkrili stare trte carignana. Pais, masovka, nekoč prva sorta Čila dobiva nove obraze. Da o vinih, ki zorijo v 200 let starih »amforah« imenovanih tinajas, sploh ne govorimo. Tudi prvi »naturalisti« so se pojavili.

Prav vsega zgoraj napisanega seveda ne bomo mogli podoživeti v kozarcu. Smo se pa potrudili, čeprav je bilo treba v nabavo na povsem nove konce, da bo Čile na 199. srečanju Belvina zastopala odlična vinska reprezentanca, ki vam bo razkrila marsikaj, česar  do sedaj niste vedeli.

Večer bodo spremljali trije odlični krožniki chefa Petra Kovača iz Maxima. Dobrodošli na nova stara odkritja.

Kdaj in kje
13.4.2023 ob 19h

Restavracija Romansa, Ljubljana
Prijava na dogodek
Dogodek Količina Cena
199. srečanje Belvina - Čile
75,00 €

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Bodite seznanjeni!

S prijavo na novice boste redno obveščeni o najnovejših aktivnostih in tečajih Belvin vinske šole.

Darilni bon Darilni bon