185. srečanje Belvina - O roséjih – tokrat malo drugače

Opis dogodka

Rosé vina so hit zadnjih poletij. Pa ne samo poletij, v njih uživamo preko celega leta.

Na račun popularnosti se je vin rosé oprijel mit, da gre za enostavna, lahkotna, sveža vina, pri katerih je najbolj pomembno, da so zapovedane nežne rožnate barve (pale pink). Elisabeth Gabay, MW svetovna avtoriteta za roséje, in avtorica knjige Understanding the Pink Wine Revolution meni da obstajata dve kategoriji roséjev. Instagram roséji, ki se odlično znajdejo solo ali pa na slikah ob bazenu ter roséji, v katerih uživamo ob hrani. Na srečanju se bomo srečali z izbranimi roséji Slovenije, iz vzhoda in zahoda. Katerih osnova so sorte modri pinot, modra frankinja, refošk, merlot in cabernet sauvignon.

Ob bok jim bomo postavili selekcijo roséjev iz Provanse, ki z lahkoto prebijejo cenovni razred 15 € in se spogledujejo z dvojko na desetiškem mestu. Med njimi bo tudi »najslavnejši rosé na svetu«, "Whispering Angel". V čem je skrivnost uspeha slednjega ter provansalskih roséjev nasploh?

Pokušino bomo zabelili z »rosadom« iz Rioje, kateremu so botrovale sorte garnacha, viura in tempranillo. Letniki na pokušini bodo 2018 – 2020, kar nam bo dalo vsaj malce odgovora na vprašanje, ali se rosé lahko dobro stara.

Enega izmed vrhuncev večera bo predstavljal rosé iz Bandola v Provansi. Roséji iz Bandola premorejo še več teksture in strukture kot tisti iz Provanse k čemu nedvomno pripomore sorta mourvedre.

Ali je 50 € lahko smiselna cena za vino rosé? Prepričajte se! Z nami bo Rose 281 2020, Château Minuty. Gabayjeva meni, da gre za prvovrstno vino!

185. srečanje Belvina bo odprla Elizabeth Gabay, MW, ki bo na kratko predstavila zgodovina roséja, ključne sloge ter nam zaupala regije, kjer velja iskati roséje izven uhojenih poti. V srečanje se bodo vključili slovenski vinarji in uvozniki obenem bomo izvedeli katere roséje nam priporočajo Mira Šemič, Gašper Čarman (eVino), Gašper Puhan (Galerija okusov) ter Valentin Bufolin (podpredsednik društva Sommelier Slovenije). Piko na i bo s svojim namigi dodal še Robert Gorjak.

Verjemite, vaš pogled na vina rosé bo po 185, srečanju Belvina drugačen.


Kot je navada, bodo vina spremljali trije odlični krožniki chefa Petra Kovača iz Maxima.
Srečanja so odprta za vse vedoželjne in niso namenjena zgolj "posvečenim".

Dobrodošli!  

Verjemite, vaš pogled na vina rosé bo po 185, srečanju Belvina drugačen.

Kdaj in kje
Ljubljana, restavracija Romansa

sreda, 30. junij 2021 od 19.00 do 21.30
Vstopnina: 50 €

Online pokušina (12 vzorcev): 35 € 
(prijave do 28.6. do 12.00).
Prijava na dogodek
Dogodek Količina Cena
185. srečanje Belvina - V ŽIVO v Romansi
50,00 €
185. srečanje Belvina - Online pokušina (12 vzorcev)
35,00 €

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Bodite seznanjeni!

S prijavo na novice boste redno obveščeni o najnovejših aktivnostih in tečajih Belvin vinske šole.

Darilni bon Darilni bon