Robert Gorjak

diploma WSET

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljen in eden vodilnih slovenskih vinskih profesionalcev.

Odraščal je v vinogradniški družini v osrčju Ljutomersko-ormoških goric. Njegovo strast do vina je vzplamtela v zgodnjih osemdesetih, ko je imel priložnost opazovati najbolj priznane slovenske enologe na delu in pokušati vina ob njih.

Leta 1994 je napisal svoj prvi članek o vinu. Je sodelavec za Slovenijo za Oxford Wine Companion (Jancis Robinson), ter The World Atlas of Wine (Hugh Johnson, Jancis Robinson). Več let je bil dopisnik/sodelovec/kontributor za Hugh Johnson’s Pocket Wine Book.

Leta 2002 je s skupaj z ženo Sandro ustanovil prvo vinsko šolo v Sloveniji, Belvin vinsko šolo. V njej razvija nove vsebine in poučuje lastne ter WSET tečaje. Je prvi Slovenec z WSET diplomo iz vina.

Kot ocenjevalec na mednarodnih vinskih ocenjevanjih redno ocenjuje na Decanter World Wine Awards, kjer je bil nekaj let predsednik slovenske ocenjevalne komisije. Od leta 2012 je vključen tudi v trgovanje z vini. Najprej je bil v Mercatorju zadolžen za nabavo in prodajo vin in žgani pijač, sedaj pa je aktiven kot agent za nekatere kleti iz bližnje regije.

Njegove vsakdanje aktivnosti vključujejo poučevanje o vinu, svetovanje, organizacijo dogodkov, občasno vinopisje ter organizacijo in vodenje »topend« vinskih popotovanj.

Je avtor vodnikov "Vinski vodič« 2008, 2009, 2010, 2011 in 2012" ter monografije »Slovenija, vinska dežela, ki je izšla v letu 2017.

Njegovi hobiji so smučanje, potapljanje, F1 in igranje klaviatur v rock skupini

Bodite seznanjeni!

S prijavo na novice boste redno obveščeni o najnovejših aktivnostih in tečajih Belvin vinske šole.

Darilni bon Darilni bon