186. srečanje Belvina - Velike slovenske bele zvrsti

Event description

Slovenija ponuja na relativno majhnem prostoru veliko izbiro. Izbiro sort, tal, klim. Ko k temu dodamo še različne filozofije zvrščanja in načinov vinifikacije so možnosti neskončne.

Do nedavnega so bile zvrsti, v dobri stari germanski maniri, rezervirane zgolj za vina vstopnega cenovnega razreda. Gotovo poznate vina jeruzalemčan, vrtovčan, janževec, belokranjec…  Še vedno gre za zelo prodajana vina. Prvi, ki so pri nas postavili zvrsti v popolnoma novo luč so bili Brici. Briška »flagship« vina so bila, in še vedno so, prav zvrsti. Bele in rdeče. Veliko belo, stara brajda, carolina bela, teodor belo so postali svetilniki. Štajerci in Posavci še vedno vidijo svoja najboljša vina kot sortne različice, a tudi na tem koncu se najdejo prav imenitne bele zvrsti.

Če Brici stavijo na klasično formulo chardonnay+rebula+tretja sorta za začimbo, je na vipavskem slika povsem nepredvidljiva. Nekateri stavijo na »vrtovčana«, kar pomeni zgolj lokalne zvrsti najpogostejši  osumljenci pa so zelen, pinela, rebula in malvazija. Drugi bodo vključili mednarodne sorte kot sta chardonnay in sauvignon. Delna maceracija drozge je marsikje postala norma.

Obeta se nam okuševalni spektakel, v kategoriji belih zvrst se nahaja mnogo kultnih slovenskih vin in še več izzivalcev! Verjamemo, da bo veliko presenečenj!

Boste odkrili svojo najljubšo zvrst?

Kot je navada, bodo vina spremljali trije odlični krožniki chefa Petra Kovača iz Maxima, ki si je nedavno ponovno nadelo priznanje Michelinov krožnik.

Srečanja so odprta za vse vedoželjne in niso namenjena zgolj "posvečenim".

Dobrodošli! 

When and where
Ljubljana, restavracija Romansa

četrtek, 21. oktober 2021 od 19.00 do 21.30h
Vstopnina: 45  €  
Event registration
Event Quantitiy Price
186. srečanje Belvina - Velike slovenske bele zvrsti
45,00 €

SLOVENIJA,
VINSKA DEŽELA


Slovenija, vinska dežela je referenčno knjižno delo, ki je nastalo izpod peresa slovenskega vinskega poznavalca z mednarodnim ugledom Roberta Gorjaka, in je zasnovano na avtorjevih dolgoletnih izkušnjah in spoznanjih.

SLOVENIJA,<br/>VINSKA DEŽELA
Don’t miss news from the Belvin Wine School.

By subscribing to the news, you will be regularly informed about the latest activities and courses of the Belvin Wine School.

Gift voucher Gift voucher